نخستین کنفرانس بین المللی «کارآفرینی اجتماعی با رویکرد گردشگری پایدار» در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران روز سه شنبه 20 دی ماه 1401 برگزار شد. کارآفرینی اجتماعی جدید ترین راهبرد توسعه پایدار برای کاهش مشکلات و آسیب های اجتماعی است و توسعه گردشگری پایدار بهترین زمینه و استعداد برای مشارکت مردم در اقتصاد، کاهش فقر و ایجاد کسب و کار های نو و اشتغال جوانان است. این کنفرانس پیامد اولین کنفرانس ملی «کارآفرینی اجتماعی با رویکرد گردشگری» است که در تاریخ 21 دی ماه 1400 در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران برگزار شده بود و اخبار آن پیش از این در همین خبرگزاری منتشر شده، و امسال برای اولین بار در سطح بین المللی به صورت مجازی و با لینک دسترسی http://vroom.ut.ac.ir/karafarini5 برگزار شد.
دانشگاه تهران در راستای اهداف راهبردی خود مبنی بر مرجعیت علمی، بین المللی شدن و ایجاد گفتمان کارآفرینی در جامعه، این کنفرانس را در دانشکده کارآفرینی برگزار کرد. محور های این کنفرانس عبارتند از:
1- کار آفرینی اجتماعی و جامعه پایدار و هوشمند.
2- گزارش داخلی و بین المللی درباره توسعه مقاصد گردشگری پایدار، حفظ محیط زیست و مصرف بهینه آب.
3- کار آفرینی اجتماعی وگردشگری پایدار برای تحقق اشتغالزایی، فقرزدایی، کاهش نابرابری اجتماعی، توانمندسازی زنان، روستاییان و مردم حاشیه شهرها و مشارکت جامعه محلی.
4- تجارب ملی و بین المللی کارآفرینی پیشرفته و اقتصاد مشارکتی، نوآوری و استفاده از فناوری های نوین و فناوری های اطلاعات و ارتباطات در گردشگری پایدار.
5- فرصت های کار آفرینانه بر حسب جاذبه های گردشگری فرهنگی، طبیعی و خدماتی در ایران.
ریاست این کنفرانس بین المللی را دکتر جهانگیر یدالهی فارسی، رئیس دانشکده کارآفرینی و دبیر علمی آن را دکتر غلامحیدر ابراهیم بای سلامی و دبیر اجرایی آن را دکتر رضا محمدکاظمی، اعضای هیات علمی دانشکده کارآفرینی بر عهده داشتند.
سخنرانان از دانشگاه های انگلستان، مالزی، ایران، ایتالیا و سازمان جهانی دیدبانی کارآفرینی، در این کنفرانس به صورت محازی سخنرانی کردند.
در ابتدای برنامه رئیس کنفرانس، دکتر جهانگیر یدالهی فارسی به همه ی مهمانان و مخاطبانی که از سراسر جهان به این رویداد پیوستند، خوشامد گفتند و از اعضای برگزار کننده و همه ی دست اندرکاران این رویداد قدردانی نمودند. سپس به مقوله کارآفرینی اجتماعی پرداختند.
کارآفرینی اجتماعی عبارت است از کسب و کار شناخت و بهره برداری از فرصت ها برای ایجاد ارزش اجتماعی. ایجاد رویکردهای نوآورانه برای پاسخ به نیازهای حیاتی اجتماعی است. کارآفرینی اجتماعی فرآیندی است که در آن فرصتها برای ایجاد ارزش اجتماعی، شناسایی و بهطور مدبرانه پیگیری میشود. کارآفرینان اجتماعی نوآور، مدبر و نتیجه گرا هستند. آنها از بهترین تفکر در دنیای کسب و کار و غیرانتفاعی استفاده می کنند تا استراتژی هایی را توسعه دهند که تأثیر اجتماعی آنها را به حداکثر برسانند. این رهبران کارآفرین، در انواع سازمان ها فعالیت می کنند. کارآفرینی اجتماعی به معنای شناخت مشکلات اجتماعی و دستیابی به تغییر اجتماعی با به کارگیری اصول، فرآیندها و عملیات کارآفرینانه است. همه چیز در جهت انجام یک تحقیق برای تعریف کامل یک مشکل اجتماعی خاص و سپس سازماندهی، ایجاد و مدیریت یک سرمایه گذاری اجتماعی برای دستیابی به تغییر مطلوب موجود است. این تغییر ممکن است شامل حذف کامل یک معضل اجتماعی باشد یا نباشد. در کنار مشکلات اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی بر مشکلات زیست محیطی نیز تمرکز دارد. کارآفرینان اجتماعی میتوانند افرادی باشند که با سازمانهای غیرانتفاعی و غیردولتی مرتبط باشند که از طریق رویدادها و فعالیتهای اجتماعی کمک مالی فراهم میکنند. کارآفرین اجتماعی فردی است که اقدامات جدیدی را دنبال می کند که پتانسیل حل مشکلات جامعه محور را دارد. این افراد حاضرند ریسک و تلاش برای ایجاد تغییرات مثبت در جامعه را از طریق ابتکارات خود انجام دهند. کارآفرینان اجتماعی بر این باورند که با کمک به دیگران می توانند تغییری در جهان ایجاد کنند.
چرا گردشگری در کارآفرینی اجتماعی مهم است؟ گردشگری به طور کلی به عنوان اقدام سفر به یک مکان متفاوت، برای اهداف تجاری یا تفریحی تعریف می شود. آینده بلندمدت صنعت سفر و گردشگری منوط به این است که جاذبهها، حملونقل (ترابری)، مهماننوازی و تجربیات سفر، همگی پایدارتر و کمتر آسیبرسان شوند. مسئولیت گردشگری پایدار، در حفاظت از محیط زیست، حیات وحش و مردم محلی، حیاتی است.
دکتر جهانگیر یدالهی فارسی تاکید داشتند بر اینکه نه تنها صنعت گردشگری، طیف گسترده ای از مزایایی از جمله مزایای اقتصادی را برای مناطقی که تعداد زیادی بازدیدکننده را به خود جذب می کند، دارد، بلکه به دلیل پولی که برای اقامت واقعی خود و همچنین برای مشاغل محلی، خرج می کنند، بر اقتصاد محلی تاثیر مثبت می گذارد. از این رو تعداد زیادی شغل برای افراد محلی که در صنعت حمل و نقل و هتلداری کار می کنند فراهم می کند. علاوه بر این، گردشگری پتانسیل بهبود روابط بین دولت- ملت ها یا کسب و کارها، ایجاد فرصت هایی برای سرگرمی و تفریح و بهبود ارزش یک ارز را به وجود می آورد. همچنین میتواند فرصتهای تبادل فرهنگی را باز کند، در حالی که برای گردشگران، میتواند به بهبود شادی، رفاه و آموزش منجر شود.
فعالیت های مرتبط با گردشگری در سراسر کشور گسترده است و می تواند زندگی اکثریت اعضای جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. بخش های موجود در صنعت سفر و گردشگری عبارتند از: حمل و نقل، اسکان، غذا و نوشیدنی، سرگرمی، اطلاعات گردشگری، خرید، راهنمای توریستی و تورها و صنایع مرتبط: خدمات مالی، آژانس های مسافرتی، آژانس های مسافرتی آنلاین و ….. انواع جاذبه های گردشگری در سراسر کشور گسترده است و می تواند زندگی اکثریت جمعیت را تحت تاثیر قرار دهد از جمله: گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری فصلی، اکوتوریسم، گردشگری حامی فقرا، گردشگری پزشکی، گردشگری آموزشی، گردشگری رویدادی، گردشگری خلاق، گردشگری تجربی، گردشگری اجتماعی، گردشگری مذهبی، گردشگری فضایی، گردشگری ورزشی، گردشگری طبیعی، گردشگری میراث، گردشگری حیات وحش، گردشگری سبک زندگی قبیله ای و گردشگری مجازی جستجوی مستمر برای شیوه های مسئولانه و پایدار در صنعت گردشگری راه را برای رویکردهای جایگزین برای توسعه گردشگری هموار می کند. اغلب، جوامع محلی در پیشزمینه این استراتژیهای نوآورانه کارآفرینی و توسعه گردشگری هستند. ظهور شرکت های اجتماعی فعال در گردشگری، دستور کار مشارکت و توسعه جوامع محروم و توسعه نیافته را به طور پایدار از طریق صنعت متمرکز می کند. کارآفرینی اجتماعی گردشگری (TSE) به عنوان یک استراتژی مبتنی بر بازار برای رسیدگی به مشکلات اجتماعی و در عین حال به حداکثر رساندن منافع و به حداقل رساندن پیامدهای منفی که گردشگری ممکن است برای جوامع میزبان ایجاد کند، پیشنهاد میشود.
دانشگاه تهران با تمرکز بر مسئولیت اجتماعی و کارآفرینی، به دنبال کمک به دانشجویان برای ایجاد درک و قدردانی از دنیای پیچیده فرهنگی و فیزیکی که در آن زندگی میکنند و نیل به بالاترین پتانسیل رشد فکری و انسانی خود می رود. دانشگاه یک محیط یادگیری یکپارچه، تجربی و کارآفرینانه را تقویت می کند. تفکر انتقادی، نوآوری، کارآفرینی، ارتباطات موثر، تصمیم گیری اخلاقی، مسئولیت اجتماعی و یادگیری مادام العمر را تشویق می کند. این کنفرانس اهداف دانشگاه را ترویج می کند. هدف اولیه اولین کنفرانس بین المللی کارآفرینی اجتماعی با رویکرد گردشگری، گرد هم آوردن متخصصان حوزه کارآفرینی و گردشگری از سراسر جهان با هدف به اشتراک گذاری جدیدترین دانش در زمینه کارآفرینی اجتماعی با رویکرد گردشگری است.
در پایان کنفرانس، بیانیه کنفرانس به قرار زیر منتشر شد.
این کنفرانس به منظور رسیدن به «جامعه پایدار و هوشمند» هدف خودرا بر پایه ی تلاش برای ارایه راهبردها و راهکارهای کاهش مشکلات اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران از طریق ترویج گفتمان و توسعه مفاهیم کارآفرینی اجتماعی و ایجاد جنبش کارآفرینی اجتماعی برای ظهور، حمایت و پرورش کارآفرینان اجتماعی قرار داد. در این کنفرانس به رویکرد های جامعه محور همچون «توسعه گردشگری پایدار برای تحقق توانمند سازی و خلق ارزش و ثروت»، «مشارکت جوامع محلی و آمایش سرزمین»، «کاهش فقر»، «گسترش عدالت اجتماعی»، «حفظ محیط زیست» و «کسب و کارهای جدید بر پایه نوآوری و استفاده از فناوری های نوین» تاکید ویژه شد.
کارآفرینی اجتماعی یک گفتمان و یک راهبرد نو برای کاهش مشکلات اجتماعی و آسیب های اجتماعی است. این مفهوم در پارادایم توسعه پایدار مطرح شده و بر پایه نوآوری و استفاده از فناوری های نوین بویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات گسترش یافته است. این مفهوم می تواند به تحقق عدالت اجتماعی کمک کند.
برای تحقق جامعه پایدار و هوشمند ضروری است پژوهش و توسعه مفاهیم اصلی، الگوسازی و ارایه راهبرد ها و برنامه های مبتنی بر کارآفرینی اجتماعی را در همه رشته های دانشگاهی مورد تاکید قرار داد شود. در ابعاد اقتصادی به تعالی ارزش های فرهنگی و منفعت و سوداجتماعی و حفظ محیط زیست به عنوان مسئولیت اجتماعی و رسالت دانشگاهی بپردازند و با ساماندهی دانش ها و پژوهش های ملی و بین المللی و هماهنگی و هم افزایی در این خصوص بر اساس نو آوری و استفاده از فناوری های نوین، ترویج تعالی گفتمان کارآفرینی اجتماعی برای کاهش مشکلات اجتماعی و اقتصادی و در پیامد این مهم، کاهش آسیب های اجتماعی در دستور کار همه مراکز آموزشی و پژوهش و آموزش عالی قرار گیرد.
از آنجا که مفهوم کارآفرینی اجتماعی به دلیل تاکید بر رویکردهای انسانی ،اخلاق مدارانه و خیر خواهانه مبتنی بر عدالت اجتماعی حاوی اهدافی فرا تر از مفهوم مثبت توسعه پایدار است، کارآفرینی اجتماعی به عنوان حوزه مفهومی و پارادایم اصلی در تدوین برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران مورد تاکید قرار گیرد و راهبرد پیشرفت، عدالت و پایداری برمحور تحقق و اکتساب توامان ارزش های اقتصادی (خلق ثروت و ارزش های رفاهی)، ارزش های اجتماعی (کاهش نا برابری و آسیب های اجتماعی) و حفظ محیط زیست و مصرف بهینه آب) از سوی مصادر اصلی سیاست گذاری، قانون گذاری و به ویژه سازمان مدیریت و برنامه ریزی به همه وزارت خانه ها، سازمان ها و نهادها و دستگاه ها اجرایی و مدیریتی اعلام گردد.
توسعه پدیده اجتماعی گردشگری علاوه بر کارکردهای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی می تواند با توسعه کسب و کارهای جدید ناشی از صنعت گردشگری پیامدهای مهمی چون کارآفرینی، اشتغال زایی، فقر زدایی، کاهش نابرابری، توانمند سازی را تحقق بخشد که این کارکردهای مهم با توسعه مقاصد و آمایش سرزمین از طریق بر انگیختن مشارکت مردم به ویژه نسل جوان و دانش آموخته در کشور موزه¬ی ایران که هر نقطه از سرزمین آن دارای منابع فرهنگی، تاریخی و طبیعی فراوان است، می تواند منجر به تحقق عدالت، ایجاد ثروت و ارزش های رفاهی و افزایش همبستگی ملی، تعالی فرهنگی با رویکرد رشد اقتصادی و جامعه پذیری فرهنگی نسل جوان شود.
این کنفرانس در ساعت 18:40 عصر به پایان رسید.